Twaalfde keer Landelijke Compostdag

Op zaterdag 17 maart 2018 vindt voor de twaalfde keer de Landelijke Compostdag plaats. De Vereniging Afvalbedrijven en de Branche Vereniging Organische Reststoffen (BVOR) zijn initiatiefnemers van de Compostdag. Hun leden organiseren de Landelijke Compostdag elk jaar in samenwerking met vele gemeenten.

 

compostdag-lisse-2016 landelijke-compostdag

Gratis compost

Met het gratis uitdelen van compost bedanken bedrijven en gemeenten de burgers voor hun inspanning om gft-afval en groenafval gescheiden aan te leveren en hopen zij hen te stimuleren om dat te blijven doen. Bovendien willen zij iedereen kennis laten maken met dit product dat zowel voor de bodem als voor het milieu van grote waarde is.

Eigen groenafval retour voor een vruchtbare bodem

Composteerbedrijven verwerken het gescheiden ingezamelde bioafval tot compost. Gemengd met tuinaarde is dit een ideale bodemverbeteraar: het stimuleert de groei van gewassen op milieuvriendelijke wijze, reguleert de waterhuishouding en zorgt voor een natuurlijke balans in de grond. Bovendien legt compost CO2 vast in de bodem. Dankzij nieuwe ontwikkelingen en moderne technieken neemt de positieve bijdrage aan het milieu verder toe. Veel bedrijven winnen bijvoorbeeld eerst biogas uit het gft-afval voordat er compost van wordt gemaakt. Dit gas kan worden gebruikt voor elektriciteitsproductie of als groen gas voor de transportsector.

Deelnemende bedrijven in 2018

De volgende bedrijven hebben inmiddels aangekondigd deel te nemen aan de Landelijke Compostdag (in de loop naar de compostdag toe, zullen meer namen volgen): ARN, Attero, Composteerinrichting Altena BV, Van Berkel Biomassa & Bodemproducten, Omrin, Orgaworld, Suiker Unie, Twence.
De bedrijven werken samen met diverse gemeentes uit het hele land. 

Vanaf 2017 hebben de BVOR en Vereniging Afvalbedrijven besloten om de detailinformatie over locaties en openingstijden niet meer op de website www.compostdag.nl te plaatsen. Dit om te voorkomen dat mensen onjuist of onvolledig ge├»nformeerd zijn, en om verwarring en teleurstellingen te voorkomen. Het bleek in de praktijk namelijk niet haalbaar om alle informatie volledig en tijdig binnen te krijgen.

 

Comments are closed.